Szukam barmana na wesele. Jaki jest koszt?

wtorek, 22, 03, 2011

Jest to zazwyczaj pierwsze zapytanie, które kierują do mnie zainteresowani obsługą barmańską i pokazem barmańskim na weselu.

I niestety, często jest też tak, że po zobaczeniu wstępnej wyceny rezygnują z usług barmańskich w ogóle, lub szukają tańszej oferty. Czasem warto jednak zapoznać się z ofertą do końca…

Niski koszt może okazać się tylko pozorną korzyścią.

W tym miejscu należy zadać sobie pytanie, co wchodzi w skład usługi? Osoba, która chce wynająć barmana, lub agencję barmańską na imprezę nie zawsze zdaje sobie sprawę z tego, że przygotowanie cocktail baru jest dosyć sporą akcją logistyczną.

Goście pijący orzeźwiające drinki nie wiedzą, że bar i drinki, które piją, są efektem kilkudniowej pracy. Nie będę wchodził w szczegóły…

Zainteresowanych barem weselnym chciałbym uświadomić, na co warto zwracać uwagę przy zatrudnianiu barmanów na wesele.

Pierwsza rzecz i najważniejsza. Czy barman dysponuje całym potrzebnym zapleczem i czy jest to cocktail bar do wynajęcia, czy po prostu barman do wynajęcia. Pierwsze różni się od drugiego tym, że barman do wynajęcia oferuje tylko (choć to ważne :) swoją pracę.

Barman, który oferuje tylko swoją pracę przyjeżdża, wchodzi za bar przygotowany przez Klienta lub siebie (często jest to stolik nakryty obrusem) i robi drinki. Oczywiście produkty, szkło i lód należy mu zapewnić… Koszt jest raczej niewielki. Tylko, czy chce Wam się i czy macie czas i możliwość zapewnienia szkła i lodu?

Z doświadczenia wiem, że domy weselne, czy nawet hotele dysponują mikroskopijnymi kostkarkami, które wyprodukują garść lodu, która pozwoli na godzinę, może dwie robienia drinków.

Jeżeli zależy Wam na wygodzie, oddajcie się w ręce profesjonalistów. Koszty większe, ale wygoda i satysfakcja nieporównywalna. Zamawiając usługę, możecie być pewni, że elegancki mobilny bar będą obsługiwali profesjonaliści, często w efektownym stylu flair, zaopatrzeni w szkło cocktailowe, lód w kostkach i kruszony.

Koszty większe, ale lód, szkło, transport, praca, wszystko kosztuje. Po skalkulowaniu wszystkiego może okazać się, że warto zapłacić trochę więcej i skupić się na zabawie, a nie na ciągłym pilnowaniu, czy wystarczy szkła, lodu i alkoholi na barze.

Kończy się era wódki z sokiem pomarańczowym. Wasi Goście będą mile zaskoczeni, mogąc się napić Mojito…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>